Podiatrický speciál - aneb jak mít zdravé nohy

Vážení přátelé,

velmi často se setkávám s tím, že mnoho lidí neví, co podiatrie a podologie je. Na svých webových stránkách mám obecné informace o tomto oboru, který se zabývá studiem nohy, její anatomií, fyziologií a patofyziologií, správnou diagnostikou a léčbou včetně poradenství (více zde).

Určitě se mnou budete souhlasit, že nohy jsou pro náš život velmi důležité, jsou to ony, které nás donesou tam, kam potřebujeme. Abych vám tento zajímavý obor více přiblížil, připravil jsem pro vás sérii krátkých článků na různá zajímavá témata – například výběr správné obuvi, chůze naboso, jak naše nohy ovlivňuje nečinnost či naopak aktivita nebo sport, jaký vliv má na nohy cestování nebo i řízení auta. Přiblížím také problémy s konkrétními nemocemi, jako např. diabetická noha, degenerativní změny, bolesti kloubů, záněty šlach a vysvětlím i možnosti léčby či korekce (stélky, taping, cvičení apod.). A to vše z pohledu fyzioterapeuta.

Každou středu vám tedy pošlu nový článek na nové téma a doufám, že bude pro vás zajímavý i zábavný. Pokud byste měli zájem o článek na konkrétní téma, budu rád, když mi své podněty napíšete.

Váš Jiří Nežádal

 

Kapitola č.1 - Péče o nohy - základní pravidla.pdf (528,8 kB) (3.6.2015)

V této úvodní kapitole si zopakujeme pár pravidel (ale opravdu jen ty nejzákladnější), jak pečovat o své nohy.

Kapitola č.2 - Typy nohou.pdf (542,3 kB) (10.6.2015)

Které části nohy se vlastně správně říká "noha"? Kolik taková noha ujde za život kilometrů? A jaké rozlišujeme typy nohou? A mají jednotlivé typy nějaký význačný či společný rys? Na tyto a mnohé další otázky jsme se zaměřili ve druhé kapitole. Podívejte se, co jsme zjistili...

Kapitola č.3 - Výběr obuvi dle typu nohy.pdf (908,8 kB) (17.6.2015)

Typy nohou jsme probrali minule, tak se dnes pokusíme zjistit, v jakých botách se zrovna váš typ bude cítit nejlépe. Půjdeme také s Maruš nakupovat a na závěr si dáme pár praktických ukázek. A zakončíme to optimisticky - když i moje žena dokázala odložit oblíbené boty, které jí ničily nohy, dokážete to i vy! :-)

Kapitola č.4 - Výběr obuvi dle období - léto.pdf (567,7 kB) (24.6.2015)

Máme léto a vytáhli jsme sandály, nazouváky, ťapky, žabky, kristiánky... :-) Ale i u letní obuvi platí pár zásad, které vám, při jejich dodržování, mohou zpříjemnit chůzi. Také se podíváme, co udělat s průvodními jevy teplého počasí - pocení nohou a otoky.

Kapitola č.5 - Nohy a cestování.pdf (760,4 kB) (1.7.2015)

Slyšeli jste dnes ráno to zaťukání? To byly prázdniny! :-) Doufám, že jste otevřeli dveře dokořán! A také doufám, že jsme vás zastihli ještě před dovolenou, protože v dnešním podiatrickém speciálu přinášíme pár rad, jak přežít dlouhé a úmorné cestování. Tak si to užijte, pozdravujte dálky a ve zdraví se nám vraťte!

Kapitola č.6 - Chůze naboso.pdf (643887) (8.7.2015)

Léto je v plném proudu a počasí nás přímo láká k tomu, abychom se vyzuli a prošli se po trávě. Jak je to s chůzí naboso, co se při tom děje, zda je opravdu pro všechny a co odpověděl student Krhounek, to vše se dozvíte v novém článku našeho podiatrického speciálu. Tak, všichni vyzout a na trávu!

Kapitola č.7 - Nemoci a problémy - úrazy.pdf (610,8 kB) (15.7.2015)

Užíváte si léta naplno? Bruslíte, jezdíte na kole, hrajete tenis, běháte nebo chodíte na horské túry? Při tom všem nás může čekat nějaká nepříjemnost, pokud nebudeme dostatečně opatrní. V dnešní kapitole si uvedeme přehled několika úrazů, které se při pohybu mohou stát a na které je třeba si dát pozor. Přeji krásné léto bez úrazů!

Kapitola č.8 - Nohy a studená voda.pdf (751,7 kB) (22.7.2015)

Je vám teplo? Těžko snášíte tyto horké dny? A co takhle studená sprcha? Že ne??? Tak se pojďme v dnešním článku podívat, proč studenou vodu ano a proč jsou otužilci tak veselí lidé :-) Pěkný den!

Kapitola č.9 - Nohy a balanční cvičení.pdf (622,8 kB) (29.7.2015)

Umíte udržet rovnováhu, když stojíte na jedné noze a ještě zavřete oči? Rovnováha je při jakémkoliv cvičení velmi důležitá a v dnešním článku se podíváme na pomůcky, které nám pomohou najít ztracený balanc. Pěkné čtení!

Kapitola č.10 - Nohy a sport.pdf (556,5 kB) (5.8.2015)

Máte rádi sportovní aktivity nebo provozujete pouze gaučing? Jestli chcete zůstat mladí, krásní a duševně svěží, tak z toho gauče vstaňte a běžte něco dělat! V dnešním díle se krátce podíváme na pár druhů sportů, řekneme si, co nám přináší, a na co si naopak dát pozor. Tak, oblečte si tepláky a jdeme na to!

Kapitola č.11 - Nohy a sportovní obuv.pdf (956,6 kB) (12.8.2015)

Jste bezradní v obchodě se sportovní obuví? Děsí vás záplava značek, druhů, designů a barev? A co teprve odborné termíny jako pronace, supinace, trailová obuv… Tak si v tom pojďme udělat jasno a v nové kapitole o sportovní obuvi si řekneme, jak vybírat běžeckou obuv, na co si dát pozor a v čem se jednotlivé značky liší. A jako bonus vám nastíním úskalí, která vás mohou potkat při nákupu sportovní obuvi pro nesportovní manželku :-)

Kapitola č.12 - Nohy a vyšetření The six tests.pdf (533,1 kB) (19.8.2015)

V dalším díle našeho podo speciálu vám dám nahlédnout do mé podiatrické kuchyně. Ukážu vám jednu z metod, kterou používám při vyšetření pacienta a zjišťování, jak na tom vlastně je. Sami uvidíte, že samotné vyšetření je velmi jednoduché, důležité je ale správné vyhodnocení. Přeji vám krásný den a pevný krok! :-)

Kapitola č.13 - Nohy a korekce stélkami.pdf (564,3 kB) (26.8.2015)

Používáte někdy stélky do bot? A vyznáte se ve všech těch druzích, značkách a typech? Pokud ano, tak klobouk dolů, protože když si na googlu zadáte „stélky do bot“, vyběhne vám přes 279 000 odkazů a to už vyžaduje silné nervy se tím prokousat. Nabízím vám tedy pohled ze své praxe – co, jak a proč používám. Přeji vám krásný den!

Kapitola č.14 - Nohy a další techniky korekce.pdf (552,9 kB) (2.9.2015)

Každý z nás si občas sedne a zkříží nohy. Ale co když se nám začnou křížit prsty na nohou? Domluva většinou nepomůže. Co tedy s tím? Uříznout? Než ale začnete brousit skalpel, pojďme se podívat, jaké existují jiné možnosti a jaké pomůcky nám mohou pomoci problém napravit. Tak, jdeme na to!

Kapitola č.15 - Nohy a nečinnost.pdf (525,5 kB) (9.9.2015)

Opustila nás vedra, počasí se umoudřilo a nastává podzim – ideální doba pro pohyb venku. Dobře se dýchá, není horko k zalknutí a barevná příroda nás přímo vybízí, abychom si vyšli. Pro vás, kteří ale stále setrváváte spíše v klidu než aktivitě, mám nový článek na téma, jak nečinnost ovlivňuje naše zdraví. Snad vás to bude inspirovat alespoň k malé procházce :-)

Kapitola č.16 - Nohy a masáž.pdf (720,7 kB) (16.9.2015)

Máte rádi masáž? Věřím, že 99,9 % z vás řekne, že ano a dopřává si ji pravidelně :-) A zkusili jste někdy masáž chodidel? Ne??? Tak vám ji vřele doporučuji. O masáži chodidel, o reflexních bodech na plosce nohy a o masážních pomůckách je náš dnešní článek. A pokud nemáte nikoho, kdo by vám masáž provedl, tak neklesejte na mysli, přidali jsme malý návod, jak si můžete pomoci sami :-) Přeji vám krásné relaxační chvíle!

Kapitola č.17 - Nemoci a problémy - zánět šlach.pdf (399,5 kB) (23.9.2015)

Zánět šlach patří mezi bolestivé a nepříjemné poranění, které nás může hodně potrápit. Ale víme vůbec, jak k zánětu dojde a hlavně – jak jej předejít nebo se jej zbavit? Připravil jsem takový malý manuál, kde jsem se pokusil ve formě otázek a odpovědí nalézt příčiny, popsat stav a nastínit, jak z tohoto problému ven. Přeji vám krásnou den!

Kapitola č.18 - Nohy a plísně.pdf (534,6 kB) (30.9.2015)

Dnes máme trochu ošemetné téma – plísně na nohou. Alespoň jednou za život tím trpíme všichni, ale málokdo z nás o tom chce hovořit, natož to řešit. Nejsem ani odborník na plísně ani dermatolog, proto jsem se pokusil alespoň posbírat pár základních údajů a shrnout, jak tomuto onemocnění předejít. A hlavně dodat optimismus – dá se to totiž léčit! :-)

Kapitola č.19 - Nohy a řízení auta.pdf (526 kB) (7.10.2015)

To, že nám dlouhé řízení vozidla způsobuje třeba bolesti zad, pocítíme čas od času všichni. Ale věděli jste, že řízení může mít vliv i na ženské reprodukční orgány? Ne??? Tak si přečtěte náš dnešní článek a uvidíte sami…:-) Přeji vám hladkou jízdu bez nehod!

Kapitola č.20 - Nohy a obezita.pdf (597,4 kB) (21.10.2015)

Máte špíčky? Pokud jich není mnoho, tak to nevadí. Pokud ale začnou přibývat, měli byste zpozornět. Obezita je velký problém, který ovlivňuje fungování celého našeho těla. V našem dnešním článku se podíváme na to, jak nadváha působí na naše nohy a chodidla. Tak si k tomu připravte nějakou zdravou svačinku a pusťte se do čtení :-)

Kapitola č.21 - Nemoci a problémy - diabetická noha.pdf (582,4 kB) (29.10.2015)

V dnešním článku si povíme pár slov o syndromu diabetické nohy. Jedná se o závažný problém, který není radno podceňovat, tady už přestává legrace. Diabetici většinou ví, jak se o sebe starat, ale nikdy neškodí si pár rad a doporučení zopakovat. Neřešit tento problém totiž může mít fatální následky. Proto o sebe pečujte a svého těla si všímejte!

Kapitola č.22 - Nohy a pedikúra.pdf (705,2 kB) (11.11.2015)

Byli jste někdy na pedikúře? Pokud ano, tak víte, jak příjemná je to záležitost. Ale nejedná se jen o naše potěšení, je to i součást zdravotnické prevence. V dnešním článku si řekneme o tom, s čím nám na pedikúře mohou pomoci a o čem to vlastně celé je. Přeji vám krásný den!

Kapitola č.23 - Nemoci a problémy - degenerativní změny.pdf (532,3 kB) (18.11.2015)

Máte pojem degenerativní změny spojené se stářím? A je to opravdu tak? Je vaše tělo dvacetileté a rozum čtyřicetiletý nebo naopak? :-) A víte, že třeba kladívkový prst, vbočený palec, bolesti kloubů nebo artritida vás můžou postihnout v mnohem mladším věku, než si myslíme? O změnách v našem těle a jak s nimi pracovat je náš další článek. Přeji vám krásný den!

Kapitola č.24 - Nohy a bolesti páteře.pdf (535,9 kB) (25.11.2015)

Bolí vás záda? A napadlo vás někdy, že bolavá záda mohou mít příčinu ve špatném našlapování nebo v nohách? Naše tělo je totiž vzácný a skvěle fungující stroj, kde vše souvisí se vším. Pojďme se tedy v dnešní kapitole podívat na pár příkladů, jak bolest zad může souviset s nohami.

Kapitola č.25 - Nohy a těhotenství.pdf (382,9 kB) (3.12.2015)

Poslední článek naší podiatrické série je o těhotenství a pohybu. Ženy, které bývaly aktivní, hledají v těhotenství náhradu za pohyb, kterému se věnovaly dříve. V našem článku najdete nejen pár tipů, ale i přehled sportů, které dělat můžete i které jsou absolutně tabu. Přeji krásné čtení!

Kapitola č.26 - Vánoční speciál.pdf (785,4 kB)

Protože jsou ty Vánoce (a vánoční punč je tak inspirativní), sepsali jsme se ženou ještě jednu bonusovou kapitolu – tzv. vánoční speciál. Vzali jsme si na paškál 9 slavných osobností, abyste věděli, jak jsou na tom s nohami a pohybem oni. Tak si uvařte kafíčko, udělejte si pohodlí a hlavně – berte život s nadhledem a humorem! :-)